onsdag 10 december 2008

Kunskapskanalen - Alternativ medicin -meditation

Just tittat på Kunskapskanalen och Kathy Sykes som undersökt hos en rad olika människor vad meditation gör med oss. Resan gick mellan Nepal, USA och England. Hon träffade människor som har fått hjälp av olika slag mot sjukdomar och depression hon besökte ett kloster, communitys men också olika hjärnforskare, neurologer (nervsystemet) och tog del av tidigare foskning av ämnet. För att ta reda om man kan med vetenskapligmetod bevisa att förändringar sker, att vi förändras om vi mediterar och vad som i så fall förändras.

När vi lär oss nya saker förändras hjärnvävnaden, som tex. jonglering. Neuroplastisitet.
Det kan vi göra hela livet.

Ja hon kom fram till att vi kan förändra hjärnan genom tankar - meditation
Hjärnbalken får en annan struktur. I insulära loben(vet inte om det alls stavas så), är det området i hjärnan som behandlar bla. våra känslor, minne. De har sett att förändringar sker när man mediterar.

De menar på att det påverkar vår konsentration, blir mer avslappnade, lugnare, stabilare, bättre kontroll över våra känslor, mer tillfreds, lyckligare. En bättre människa.

På en community mediterade de två gånger per dag under skoldagen.

Hon pratade också om livsstilen, kost och motion som påverkar vår hälsa.

2 kommentarer:

S sa...

Är det så att hjärnvävnaden strävar efter att förändras och vi genom det påverkas att söka lugn?
Bara en fundering jag fick...

Johanna sa...

Ja ingen aning. Det är nog bara ett konstaterande att förändringen sker, hjärnvävnaderna har nog ingen egen vilja. Men vad vet jag. Dock väcks en nyfikenhet om hur vår hjärna fungerar och inser att jag inte vet mycket. Synd att jag inte känner någon hjärnforskare. dock känner jag en som läser till läkare. Skall nog höra med henne.